I 7 veckor har jag kämpat på med en riktigt givande och gedigen kurs för främst kattuppfödare, men som är bra att gå för alla kattälskare. Den heter Ursa Minor och det är Campus Felinarium som har den. Kursledare har varit Dagny Dicken och Mia Isaksson, bägge mycket duktiga och kunniga inom kattvärlden. Jag har ju haft katt hela mitt liv, men det är så mycket nytt, då man hamnat inom raskattvärlden, med färger, stamtavlor och ems-koder. Det har varit mycket om kattens anatomi, hälsa, foder, kattuppfödning, berikning och sådant man bara måste kunna om man ska ha kattuppfödning. Kursen är internationell och kattuppfödare från hela världen gå den, vilket är glädjande då mycket handlar om kattvälfärd. Jag tycker att ju mer kunskap jag har om mina älskade pälsklingar, desto lättare är det att hålla dem friska och lyckliga. Det känns också tryggt att ha lite mer koll på raskattvärlden, ex. köper man en katt från ett annat land eller förbund, så är inte det lättaste att veta vad som gäller. Kattfärger är en hel värld för sig, med ems-koder, varianter och genetik.
0 Comments
I år blev det en fin sommarkull, lite senare än vanligt då min nya hane var född i år och var för ung för att bli far redan i våras. Det blev 3 isabella och en madagaskar mantlad. Så fina är de, och hittills är två av dem tingade till andra SKAF-uppfödare, vilket känns extra roligt. Då känns det bra att ta paus med kaninerna nu med flaggan i topp så att säga, men också otroligt vemodigt. Jag har inte tid och pengar för att både ha katt- och kaninuppfödning just nu, samt så är det nog så tufft att sköta dem vintertid, då jag inte längre tål kyla så bra. Det var ganska jobbigt i sommarens värmebölja också, då jag mest fick hålla mig inomhus då hjärtat inte mådde bra. Jag har ännu inga bra förråd för hö och foder heller, sedan flytten. Även om jag får ha det hos snälla grannen, så är det opraktiskt. Mitt fina avelspar kommer även de att tas över av uppfödare och jag önskar dem lycka till med Lejonen och hoppas att de även får framgångar på utställningar framöver. Lejonhuvad dvärgvädur är den bästa kaninrasen enligt min mening ;) Till skillnad från katterna, så måste kaninerna ställas ut för att kunna stambokföras, vilket är en utmaning om man inte lyckas tajma någon utställning. Undantaget är de kaniner som är födda 2019 0ch 2020, de får markeras cov19 istället för stamboksnumret.
Välkommen till oss Mysan och Silvia!
Det var ett tag sedan jag uppdaterade här, var tvungen att köpa en ny dator, då den gamla trotjänaren givit upp. Har även haft fullt upp med kattkursen Ursa minor som Campus Felinarium har. Mer om den kursen kommer senare. Jag har som sagt lagt ned ett halvår på att leta Britter till min uppfödning, det har inte varit lätt men nu äntligen har två godingar kommit hem till oss, som jag kommer att skriva mycket mera om framöver. Jag har börjat presentera dem så smått, under rubriken Katter. Jag är så kär i dem, och nu börjar ordningen vara återställd hemma, då vi i familjen nu har en katt var att gosa med. Ett tag fick vi nästan ha gosningsschema och Silver riskerade bli utnött :D Sessan har aldrig varit någon större gosekatt, allt sker på hennes villkor. Det gäller ju alla katter faktiskt. Så den akuta kattbristen är över och vi ser fram emot en mysig höst och vinter. Tyvärr fick jag nyligen reda på att höstens utställning i Sundsvall är inställd, men fullt förståeligt med tanke på att en 4:e våg kan komma i höst, så det är onödigt att samla många människor då. Hoppas på våren, då jag som är novis på Britter, så gärna vill ha ett utlåtande innan kullar tas. Sen ska ju alla katter gå igenom hälsokontrollerna också, men jag hoppas såklart att allt går bra. |
NyheterI bloggen skriver jag om senaste nytt, fakta och pyssel, oftast kattrelaterat, men även hem och trädgård Arkiv
May 2024
Kategorier
All
|